Wat is een WMS (warehouse management systeem)?

WMS in magazijn

U heeft eerder gelezen over het belang van goed magazijnbeheer. Het zal u dan ook niet verbazen dat door bedrijven steeds vaker voor een Warehouse Management Systeem wordt gekozen (WMS). Met behulp van een WMS wordt het beheren van uw magazijn eenvoudiger, bovendien krijgt u er nieuwe functionaliteiten bovenop. In dit artikel leest u wat een WMS is en hoe uw magazijn hiervan zou profiteren.

Een WMS?

Een Warehouse Management Systeem (WMS) is een informatiesysteem dat wordt gebruikt voor het beheren van magazijnen. Waar een WMS vroeger enkel werd gebruikt voor registraties, is het WMS inmiddels uitgeroeid tot een slim systeem dat u kan helpen bij het managen van de in- en uitgaande goederenstroom binnen uw magazijn. Het WMS werkt hierbij naadloos samen met orderverwerkingssystemen zoals ERP-systemen. Waardoor leveringsopdrachten gemakkelijk vanuit de ERP naar de WMS worden doorgegeven. Vanuit het WMS volgt er hierna terugkoppeling naar de ERP.

De functionaliteiten van een Warehouse Management Systeem vallen meestal binnen deze drie categorieën:
– Beheer van locatie-indeling in magazijnen
– Beheer van goederenstromen
– Verwerken van orderstromen in de juiste volgorde

Een WMS is niet voor alle taken geschikt. Voor onder meer facturatie of het opmaken van douanegegevens is een WMS niet geschikt. Hiervoor wordt er in de praktijk altijd een koppeling voorzien met andere softwaresystemen.

Twee soorten warehouse management systemen

Er zijn twee soorten Warehouse Management Systemen; een assisted-WMS en een directed-WMS. Het verschil tussen deze systemen vindt u terug in de mate van systeemondersteuning. Bij een assisted-WMS vindt er vaak nog een papieren orderverzameling plaats. Het WMS speelt hier een enkel adviserende rol waarbij een planner de uiteindelijke besluitvorming doet. Bij een directed-WMS stuurt het systeem de medewerkers aan en bepaalt het WMS de taak afhandeling binnen het magazijn.

Wat kan een WMS?

Het Warehouse Management Systeem zorgt er in de basis voor dat alle informatie betreft inkomende en uitgaande goederen wordt geregistreerd en beschikbaar wordt gesteld aan andere systemen. Dankzij innovaties kunnen huidige Warehouse Management Systemen tegenwoordig meer dan enkel het vervullen van deze basis functionaliteiten. Elk WMS heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten en mogelijkheden maar over het algemeen hebben de nieuwe functionaliteiten betrekking tot de voorraadadministratie, geclusterde ordervrijgave en het uitvoeren van voorraadchecks. Een WMS is tegenwoordig in staat om gelijktijdig verschillende magazijnen te beheren. Dankzij deze functionaliteiten verloopt de orderverwerking altijd automatisch langs de meest efficiënte weg.

Er zijn ook gespecialiseerde Warehouse Management Systemen die over een aantal extra functionaliteiten beschikken. Dit betreffen veelal vrij dure pakketten die geheel worden aangepast naar de exacte behoeftes van het magazijn. Hierbij kunt u denken aan magazijns die gevaarlijke stoffen correct moeten opslaan, het opslaan met het oog op montage & maatwerk en taakmanagement functionaliteiten.

Een WMS komt in elk magazijn van pas! Denk bijvoorbeeld aan:
● Voorraadhoudende magazijnen waar de opslag van goederen centraal staat. Hier volstaat een WMS in zijn meest eenvoudige vorm.
● Magazijnen waar ook activiteiten zoals etikettering of verpakking plaatsvinden. Hier kan een WMS zowel de goederenstroom regelen als de materiaalstroom voor de neven processen.
● Crossdocking Magazijnen waarbij goederen vooral snel opnieuw moeten worden herschikt zodat ze efficiënt hun weg naar de eindklant verder kunnen zetten

Niet elk systeem is hetzelfde

Het efficiënt beheren van voorraden, net zoals het bestellen van orders, is een ingewikkelde aangelegenheid. Het gebruik van voorraadbeheer software kan het een en ander vereenvoudigen. Voorraadbeheer software komt echter in talloze uitvoeringen waarbij de mogelijkheden vaak onderling sterk verschillen.

Vraag een demo aan

Wilt u een demo van ons WMS systeem of een rondleiding in één van onze vestigingen? Neem dan even contact met ons op!